Facebook’s olifantenpaadjes

Ik kwam laatst in een discussie terecht tussen een aantal Facebook-professionals over het wel of niet volgen van Facebook-regels. Voor mij geldt de macht van de massa. Ik heb mezelf afgeleerd me druk te maken over het niet volgen van regels door mensen die een social medium gebruiken. Het zijn uiteindelijk de gebruikers die aangeven hoe het voor hen goed werkt. Daar kan je als platform alleen maar van leren en je voordeel mee doen. Vind ik. In de discussie bleek wel dat niet iedereen het daarmee eens was.

Ik vergelijk ons gedrag wel eens met het olifantenpaadje. Olifantenpaadjes zijn vernoemd naar de typische eigenschap van olifanten om altijd de kortste weg te kiezen en zich niet in het minst druk te maken over het afwijken van een geplaveid pad. En olifanten zijn kuddedieren, dus lopen al snel honderden olifanten over het gras in plaats van de stoep die om het grasveld is aangelegd. Dit zijn volgens mij de twee opvallendste olifantenpaadjes op Facebook:

Like, share & win

Likes zijn belangrijk voor een Facebook-pagina. Daarom wordt het tijd een misverstand over like, share & win-acties uit de wereld te helpen: het mag! Nou ja, deels. Je mag een liker van jouw pagina een beloning in het vooruitzicht stellen. Facebook vindt het belangrijk dat jouw pagina relevant is voor de liker. Daar heeft het zo eigen redenen voor, waarover ik al eerder schreef. En jij wil dat ook als ondernemer omdat de kans groot is dat relevante likers jouw dienst/product afnemen. En het werkt! Winacties leveren, mits goed georganiseerd en met kans op een relevante beloning, echt veel bruikbare pagina-likes op. Dus helemaal begrijpelijk dat kledingzaken, schoenenzaken, bakkerijen, slagers, schoonheidsspecialisten, kappers en al die andere ondernemers winacties organiseren. Wij hebben als doelgroep voldoende mogelijkheden om onze tijdlijn te behoeden voor te veel reclameboodschappen. Hoe Facebook win & like-acties ziet, lees je hier.

Betaalde Facebook-groepen

Ja, je leest het goed! Er zijn groepen die een abonnement bieden of entreegeld vragen aan groepsleden om te mogen participeren. Briljant! Waarom ik daar zelf niet eerder aan heb gedacht. Er zijn mensen (vooral in Amerika waar ze véél commerciëler zijn dan hier – ‘think big!’) die echt een dik, dik inkomen halen uit het beheer van een groep. De groepen hebben vaak één onderwerp en willen toegewijde, serieuze groepsleden die bijdragen aan elkaars ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan groepen die tips delen over het geld verdienen met Ebay, Amazon.com, enzo. Maar ook groepen waarin affiliate marketeers kennis delen. Je hebt groepen waarvoor je een maandelijkse toegangsfee moet betalen of een eenmalige fee. En er zijn groepen waarin ondernemers tegen betaling een aanbieding mogen doen aan de groepsleden. Zouden er ook betaalde LinkedIn-groepen zijn?

“If you obey all the rules, you miss all the fun”

Natuurlijk stimuleer ik als ‘professional’ niemand om de regels van Facebook of een ander social medium te overtreden. En je moet weten welke consequenties kunnen volgen uit je gedrag wanneer je regels overtreedt en het risico kunnen dragen. Maar ik vind het vaak wel enorm verhelderend en leerzaam om te zien hoe anderen met social media omgaan. Ook buiten de geplaveide paden.

Connect2-trainingknop