5 tips: van koude naar warme leads

Jeff Weiner, CEO van LinkedIn, ontleedt LinkedIn in drie fasen: “finding, connecting and engaging”. Ik denk dan meteen: briljant in zijn eenvoud. Kon ik maar op zulke oneliners komen. Maar wat blijkt: hij heeft deze oneliner vertaald uit een scène van The Bold & the Beautiful! (Ik ben er niet trots op hoor, maar ik kijk die serie al sinds 1990.) En Eric zei laatst tegen zijn zoon Rick (die hij samen kreeg met Brooke, die eerder zijn schoondochter was): “A relationship is meet, trust and intimacy”. Ontmoeten, vertrouwen en intimiteit = vinden, linken en betrekken. En dat is precies waar LinkedIn over gaat. Een koud contact warm maken en bestaande contacten opwarmen. Maar hoe doe je dat? Ik geef je vijf tips.

Tip 1: formuleer waarom je met iemand wilt linken. En dat is best lastig. Schrijf voor jezelf helemaal uit waarom je met iemand in contact wilt komen. En vervolgens buig je de what’s in it voor jou om in what’s in it voor haar of hem.

Tip 2: leer iemand ‘kennen’ voordat je linkt. Ook als je niet met elkaar gelinkt bent, kun je de recente activiteiten van iemand zien. Lees deze how-to hoe dat precies gaat.

Tip 3: schrijf altijd een persoonlijk bericht bij je uitnodiging om iemand te linken. En sluit het persoonlijk bericht af met een vraag. Met het antwoord wat je krijgt van je nieuwe contact kun je de dialoog verder uitbouwen. Het valt mij op hoe weinig mensen werkelijk zien hoe een uitnodiging om te linken binnenkomt. Krijg je een Link-uitnodiging? Ga dan eerst naar postvak in en klik vervolgens op ‘uitnodigingen’. Dan zie je hoe iemand je uitnodigt.

Tip 4: bel een week nadat je bent gelinkt je nieuwe link gewoon op en maak een afspraak. Persoonlijk contact is altijd het beste. En blijkbaar vond diegene jou interessant genoeg om je linkuitnodiging te accepteren. Bedenk van te voren natuurlijk wel wat je wilt bereiken met je gesprek.

Tip 5: gebruik het CRM-systeem van LinkedIn om notities te maken over je telefoongesprek en gegevens van je nieuwe contact toe te voegen. Op die manier kun je echt je interesse tonen bij een volgend gesprek.

Meer weten over LinkedIn en hoe jij het maximale eruit kunt halen? Check dan mijn open trainingen of kies voor personal social media training.