Social media-gebruik blijft groeien in 2017

Meer dan 3 miljard social media-gebruikers

Voor wie mijn inspiratiesessies wel eens bijwoont, kent mijn vergelijking: het aantal mensen op aarde en het aantal daarvan dat actief is op social media. Er is een mooie update door The Next Web. Want meer dan 3 miljard mensen gebruiken social media. Het bedrijf legde verschillende onderzoeken naast elkaar en komt tot een bijzonder verslag.

As we speak leven er op deze aardbol 7.523.869.855 mensen. Ik kan me nog mijn ‘drukwerk’-les herinneren op Fontys Hogescholen in 1998 waarin de leraar zei: “Het Wereld Wijde Web (hij weigerde Internet te zeggen)? Nee, daar besteed ik geen aandacht aan. Dat is een trend en gaat weer voorbij.” How little he knew! Inmiddels gebruiken bijna 4 miljard het internet. En zo’n 3 miljard mensen hebben een social media-account. Wie hoorde ik trouwens laatst zeggen: Facebook bestaat binnenkort niet meer? Kijk nog eens goed! Tweederde van alle social media-gebruikers heeft blijkbaar een Facebook-account.

Wat ik ook een bijzonder getal vind: meer dan tweederde van de wereldbevolking gebruikt een mobiele telefoon!

 

Global Digital Snapshot

 

Gesloten netwerken regeren: Whatsapp, FB Messenger en WeChat

We zijn lange tijd vergeten dat sociaal netwerken vraagt om sociaal gedrag. Te lang zijn we bezig geweest met het uitvinden hoe het werkt en hoe onze boodschap overkomt. Nog steeds zijn er mega veel bedrijven die alleen maar inzetten op het zenden van de eigen boodschap en geen social gedrag vertonen: dat werkt niet! Het leidt er onder meer toe dat steeds meer mensen op zoek zijn naar gelijkgestemden in gesloten omgevingen en naar persoonlijk contact. Dat heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de groei van Whatsapp, FB Messenger en WeChat. Deze apps beslaan op de wereldranglijst de derde, vierde en vijfde plaats. Communitymanagement is belangrijker dan ooit.

 

Wereldranglijst social media 2017

 

Meer weten?

In dit artikel van The Next Web lees je meer over de context, het geeft je een aantal verdiepingen en je vindt er de download van het hele artikel.